Prolansys
Hőtérkép Felhőkép
Magyar  Deutsh English  SK HR 
 • Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért

  2014-09-29
  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért című dokumentumot.
 • Ha talajaid biológiailag nem kellően aktívak, akkor ...

  2014-09-24
  A hozamainkat megdupláztuk, viszont az önköltségünk a többszörösére emelkedett. Gazdaságilag is előnytelen irányba álltunk és biológiai tekintetben is, hiszen a fokozott kemizálódás következtében a talajaink állapota erősen leromlott, elsavanyodtak, nem rendelkeznek kellő szerves anyag készlettel, lecsökkent a tápanyag-szolgáltató képességük és a művelhetőségük is jelentősen romlott.
 • Huminsavat a talajnak! Mi is az és miért van rá szükségünk?

  2014-09-24
  Van egy készítmény. Organikus, teljes egészében szerves. Ezzel a készítménnyel gyakorlatilag "folyékony humuszt" tudtok a talajaitokba bevinni. Tölteni tudjátok a talajaitok huminsav-koncentrációját, mely döntő jelentőségű a gazdálkodásaitok szempontjából. Hiszen ki ne tudná, hogy minél magasabb a humusztartalma a talajnak, annál olcsóbb és könnyebb gazdálkodni.
 • Kevés a szerves anyagod? Bontsd le a tarlómaradványokat!

  2014-09-24
  Sokatok küzd azzal, hogy nincs megfelelő szerves-anyag készlet a talajaitokban. Számtalan megoldás van, mely biztosítja a hiányt, ugyanakkor fel szeretnénk hívni a figyelmeteket a legkézenfekvőbb megoldásra. Hamarosan elkezdődik az őszi vetésű növények nyári betakarítása. Az aratás után a tábláinkon maradó rengeteg növényi maradvány, zöld-tömeg, gyökérmaradvány mind szerves anyagként gazdagíthatná a készleteinket, ráadásul tápanyagforrásként szolgálhatna a következő vetéskultúrák számára.
 • Évente 60 milliárd forint fordítható a mezőgazdaságban termeléshez kötött támogatásokra

  2014-09-12
  Jövő évtől 2020-ig évente 60 milliárd forint fordítható az állattenyésztés, a kertészet és a fehérjenövények termesztésének támogatására - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Bábolnán, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének konferenciáján.
 • Újabb 15 milliárd forint induló támogatás a fiatal gazdálkodóknak

  2014-09-12
  A 2007–2013 közötti programozási időszakhoz kapcsolódó vidékfejlesztési program keretében 2014 májusában negyedik alkalommal hirdették meg a Fiatal gazdák induló támogatását. A támogatás keretösszege eredetileg mintegy 4,5 milliárd forint volt, amelynek jelentős megemeléséről született döntés.
 • Legfontosabb tudnivalók a zöldítésről az őszi vetéshez

  2014-09-12
  Idén már a gazdálkodóknak az őszi munkák megkezdés előtt fontos megtervezniük a vetésszerkezetet a zöldítés követelményeinek megfelelően. A terménydiverzifikációnál figyelni kell arra, hogy 10 és 30 hektár közötti szántó esetén két különböző növénykultúrát kell termeszteni és a fő növénykultúra a szántóterületnek legfeljebb 75%-át foglalhatja el.
 • Megszületett az EU új környezetvédelmi cselekvési programja

  2014-02-08
  Az elmúlt év végén az Európai Tanács és az Európai Parlament aláírta és januárban hatályba lép az EU 7. Környezetvédelmi Cselekvési Programja, mely 2020-ig határozza meg az Unió környezet- és éghajlatpolitikájának főbb célkitűzéseit.
 • Baktériumtrágya

  2014-02-07
  A baktériumtrágyák egyre ismertebbek, keresettebbek hazánkban, bár magazinunk úgy tapasztalja, a kisebb gazdaságokban még kevésbé ismerik. Sokan tévesen ítélik meg a hatásukat, szkeptikusak a baktériumok hőtűrésével kapcsolatban, vagy egyszerűen nem rendelkeznek a kijuttatásához szükséges – különben egyszerű – technológiával.
 • Egyetemi zöld tananyagot fejlesztenek uniós támogatással

  2014-02-04
  A jövő környezetmérnökeinek és mezőgazdasági mérnökeinek felsőoktatási képzéséhez fejleszt tananyagot a Szent István Egyetem vezette konzorcium, amelynek tagja a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola - tájékoztatták a felsőoktatási intézmények az MTI-t.
 • Mind jobban hasznosulnak a kutatási eredmények a gyakorlatban

  2014-01-21
  Az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a gyakorlat kapcsolatát hangsúlyozták pénteken a szakemberek a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEATK) szakember-találkozóján. A találkozó fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntő levelében reményét fejezte ki, hogy a 2014-es esztendő az "örömteli megújulás" éve lesz a magyar agrártudomány életében.
 • Hihetetlen károkat okozhat az időjárás

  2014-01-21
  Hogy mi okoz komoly problémát? A szokatlanul meleg, fagypont feletti hőmérséklet: egyrészt 7-8 fok felett a fűfélék, így a kalászos gabonák fejlődésnek indulnak, akárcsak a repce.
 • Kína sokat költ a talajszennyezés megszüntetésére

  2014-01-17
  Évről évre egyre nagyobb gondokat és gazdasági veszteséget okoz a talajszennyezés Kínában. A probléma megoldására több tízmilliárd jüant fordít a kormány a következő években.